Kamperen in Nederland: de drie mooiste gebieden om te kamperen

In Nederland is het niet of nauwelijks mogelijk om wild te kamperen. Deels omdat het op de meeste plekken simpelweg verboden is, maar ook omdat er maar weinig plekken zijn waar voldoende ruimte is om je tentje op te zetten. Dat betekent echter niet dat er in Nederland geen mooie plekken zijn om te kamperen. Er zijn namelijk vele mooie gebieden in Nederland waar het goed vertoeven is als kampeerder. Hieronder vind je drie van de mooiste gebieden om te kamperen op een rijtje.

Verblijven op De Veluwe

Wanneer je denkt aan natuurgebieden in Nederland, zul je vaak als eerste denken aan de Veluwe. Dit natuurgebied is namelijk het grootste natuurgebied in Nederland en waarschijnlijk ook het meest bekende. Het gebied ligt in de provincie Gelderland en is overwegend bebost. Door de goede ligging en de rust die je in de Veluwe kunt vinden, is de Veluwe voor veel mensen de ideale plek om in eigen land bij te komen van het drukke leven. Door het goede imago van het gebied vind je er verschillende campings die voorzien zijn van alle belangrijke faciliteiten.

Kamperen in Zuid-Limburg

Als je het echte vakantiegevoel wilt hebben, dan kun je ervoor kiezen om op kampeervakantie te gaan naar Zuid-Limburg. Onze zuidelijkste provincie staat bekend als een provincie die op sommige plekken on-Nederlands aandoet. Het is er namelijk net wat warmer dan elders, wat hoger gelegen dan de rest van Nederland en de sfeer is vaak gemoedelijker. Je kunt genieten in fijne steden als Maastricht en Valkenburg, maar ook een dagje actief de kastelen en grotten opzoeken. Daarnaast is een oversteek naar België (Luik) of Duitsland (Aken) snel gemaakt. Wil je dus echt het vakantiegevoel krijgen? Overweeg dan eens om op vakantie te gaan in Zuid-Limburg.

Het Groene Woud

Het Groene Woud is een natuurgebied in Noord-Brabant. Het wordt omgeven door de drie steden Eindhoven, Tilburg en ’s-Hertogenbosch. Het gebied is opgericht in 2005 en is dus vrij recentelijk bedacht. Het gebied heeft een hoge biodiversiteit. Naast al het natuurschoon, heeft de plek natuurlijk de ideale locatie. Met drie grote steden in de buurt kun je als onbekende bezoeker in Brabant direct de Brabantse gezelligheid leren kennen.

Kamperen: Voor iedereen leuk!

Je kunt op veel verschillende manieren vakantie vieren. De mogelijkheden zijn eindeloos: met een volledig verzorgde reis naar een ver land gaan tot op je fiets met een klein tentje langs eenvoudige campings trekken.

Voor het laatste moet je meer zelf doen en het is minder comfortabel, maar je bent wel volledig vrij om je vakantie zo in te richten als jezelf wilt en je bent ook een stuk goedkoper uit, natuurlijk. Daarom wat meer over kamperen.

Een stukje geschiedenis…

Wist je dat de eerste kampeerders rijke Engelsen waren die op de fiets langs hotels trokken? De hotels hadden tenten in voorraad die je dan kon huren. Zo ging dat in Engeland aan het eind van de 19e eeuw! Het is nu niet meer voor te stellen omdat kamperen echt voor iedereen toegankelijk is geworden. Vanuit Engeland veroverde het kamperen de wereld, maar het duurde wel tot de jaren dertig van de vorige eeuw voor het ook populair werd bij de gewone man. En pas na de tweede wereldoorlog nam het kamperen door de gestegen welvaart en de grotere mogelijkheden om met eigen vervoer te reizen een grote vlucht.

Duizend mogelijkheden…

Sinds die tijd is er een grote diversiteit aan mogelijkheden om te kamperen ontstaan. Je kan nog steeds met een klein tentje op de fiets van camping naar camping rijden, maar je kunt ook een grote, kant en klare bungalowtent huren die van alles is voorzien, tot aan koelkast, televisie en Wi-Fi aan toe. En dat op een camping met alle voorzieningen die je maar kunt wensen: zwembaden, speeltuinen, winkels en disco’s om maar wat te noemen.
En je kunt natuurlijk ook een caravan of camper kopen of huren. Dat geeft je ook de vrijheid om overal heen te gaan waar je zelf wilt, maar je hebt wel altijd een heel comfortabel huis bij je.

fantastische kampeer vakanties in belgie en nederland

Romantiek…

Toch blijft kamperen altijd iets romantisch hebben. Het is natuurlijk ontstaan vanuit de wens om het gecompliceerde, drukke leven van de stad te ontvluchten en in de natuur tot rust te komen. De eenvoudige omstandigheden waarin je je moet zien te redden geven het gevoel dat je dichter bij de oorspronkelijke leefwijze van de mens bent. Om die reden blijft er ook altijd een markt voor kleine natuurcampings met heel weinig voorzieningen en primitieve omstandigheden. En als je echt basic wilt, dan kun je ook nog gaan wildkamperen. Gewoon ergens een plek uitkiezen in een bos of waar dan ook en daar je tentje opzetten. In de meeste Europese landen mag dat niet, behalve op een paar aangewezen plaatsen, maar als je naar Groot-Brittannië of Ierland gaat dan wordt het wel geaccepteerd en in Schotland en Zweden is het zelfs officieel toegestaan. In Nederland en België kun je op een paar plekken “paalkamperen”. Het zijn kleine terreinen voor drie of vier tenten en er is alleen een waterpomp, de “paal”.

Vermaak…

Heel veel mensen houden toch van iets meer comfort en willen zich ook kunnen vermaken. Gelukkig kan dat ook overal. De grote campings met alle voorzieningen zijn in alle recreatiegebieden te vinden, dus je kan te kust en te keur gaan!

Kamperen in de Belgische Ardennen: de bergen vlak bij huis

Direct ten zuiden van Nederland, onder Limburg, liggen de Ardennen. In feite is het Zuid-Limburgse heuvelland al het begin van dit gebergte. Maar als je eenmaal Maastricht en de grensovergang voorbij bent, wordt het gebergte hoger en meer bebost en verandert het karakter van het landschap: waar Zuid-Limburg lieflijk is, wordt het hier wat ruiger en wat minder bevolkt (als je Luik voorbij bent tenminste!)
Je bent ook meteen echt in het buitenland: zodra je de grens passeert is de voertaal Waals en is er geen enkel opschrift meer in het Nederlands te vinden.
Een prachtige vakantiebestemming dus: een paar uur rijden vanaf het midden van Nederland en toch voel je je heel ver weg als je er eenmaal bent.

Kamperen: de beste manier om de Ardennen te beleven.

En als je dan gaat dan is kamperen echt een aanrader. Er is een ruime keus aan campings, zowel bij de stadjes als in de natuur, je kunt er aan een ruisend riviertje staan, weg van alle drukte, of bovenop een berg met een weids uitzicht over de heuvels en dalen van Wallonië.
Er zijn er die heel eenvoudig zijn, maar ook zijn er grotere, die van alle gemakken voorzien zijn. En overal kun je stacaravans huren, voor het geval je niet zelf met een tent aan de gang wilt.

Een camping in de Ardennen: uitvalsbasis voor een actieve vakantie.

Hoewel de natuur er prachtig is, komen veel mensen ook naar de Ardennen voor een actieve, sportieve vakantie. Veel campings spelen daarop in door zelf deze activiteiten aan te bieden: je kunt op de camping in een kano stappen en een wild stromende riviertje, bijvoorbeeld de Semois, afvaren, of je gaat mee met een door de camping zelf georganiseerde mountainbike tocht. Op de campings die aan het water liggen is er meestal ook gelegenheid om te vissen.
Maar ook wandelen en fietsen kun je er natuurlijk volop, alhoewel je voor dat laatste wel een fiets met meer versnellingen kunt gebruiken, omdat de bergwegen steil kunnen zijn. Niet voor niets gaan de beroemde Waalse klassiekers, zware wielerwedstrijden zoals Luik-Bastenaken-Luik, door dit gebied!

Andere mogelijkheden.

Ook de liefhebbers van cultuur komen in de Ardennen aan hun trekken. Waar je ook op een camping staat, er is altijd wel een oud kasteel, een klooster of een andere bezienswaardigheid in de buurt. De campings zijn zich daarvan bewust en geven daar ook veel informatie over. Voorbeelden zijn het klooster van Orval en het fort van Bouillon, beide prachtige voorbeelden van de rijke historie van dit gebied.

En natuurlijk is ook de cultuur van de Belgische bieren een must om te ervaren. In een aantal van de kloosters in het gebied wordt het trappistenbier gebrouwen. En er zijn zowaar musea die alleen aan bier zijn gewijd, zoals het maison de Leffe in Dinant en het musée européen de la bière in Stenay!

Tenslotte heeft de Ardennen een uitgebreide Wellness-cultuur. Denk aan de kuuroorden van Spa! In dit gezellige stadje kun je daar uitstekend voor terecht.
Kortom: probeer het eens: kamperen in de Ardennen!

Kamperen in België: dichtbij en daarom goedkoop

Stel, je wilt op vakantie, maar je hebt niet zoveel vakantiedagen meer en ook niet zo veel geld. Waar heen te gaan?
Een goed idee is dan kamperen in België.
Ik kan me voorstellen dat je je wenkbrauwen optrekt: wat is er nu in België te beleven?

laten we in ieder geval het volgende vaststellen:

–          België is niet ver weg, je bent er zo;

–          Je hoeft dus geen dure reizen te maken

–          Kamperen is leuk en goedkoop

–          België heeft uitstekende kampeervoorzieningen

Alleen al deze opsomming geeft aan dat België als vakantiebestemming best te overwegen is en dat kamperen er leuk is!

Maar België heeft ook verder veel meer te bieden dan je denkt. De kust is prachtig: je hebt er mooie badplaatsen, heerlijke stranden en veel voorzieningen om je te vermaken.
Een werkelijke must zijn de schitterende steden met hun prachtige gebouwen, pleinen en straten. De bloeitijd van de Belgische steden lag eerder die van de Nederlandse, dus ook de gebouwen in de binnensteden zijn in veel gevallen ouder. ga kijken in Gent, Antwerpen en vooral Brugge. De laatste heeft ook nog als voordeel dat als je aan de kust kampeert je er zo bent; het ligt maar 15 kilometer van de badplaats Knokke verwijderd! Loop door de oude binnenstad met de oude gotische huizen, de sfeervolle pleinen en prachtige doorkijkjes. Wandel over het rustieke begijnhof en langs de eeuwenoude grachten.
Maar ook het Vlaamse land achter de zee is een bezoek waard. Als je daar in de zomer bent en ergens op een rustige camping kampeert dan begrijp je Jacques Brels ode aan het vlakke land: Ook jij ziet het dampende veld beven in het juli-zonlicht en ook jij hoort hoe de zuidenwind schatert door het graan!

kamperen op het vlakke land

Wat verder richting de Franse grens zijn in dat Vlaamse land nog altijd de littekens van de eerste wereldoorlog te zien, ook al is die nu al honderd jaar geleden. Ben je geïnteresseerd in geschiedenis dan is een bezoek aan Ieper en omgeving zeker de moeite waard.

Maar misschien het mooiste deel van België zijn wel de Ardennen. Ook al zijn ze niet zo hoog als de Alpen, toch heb je vlakbij Nederland een echt gebergte met steile hellingen, ravijnen, snel stromende beekjes en riviertjes en verstilde bergdorpjes. Natuurliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen in de bossen maar ook in de moerassen van de hoge venen, op zijn Waals: les Hautes Fagnes.
Maar ook voor een sportieve kampeervakantie zijn de Ardennen heel geschikt. Je kunt er prachtig wandelen en ook inspannender sporten doen als wild-water kanoën. En als je van wielrennen houdt is er niets mooiers dan om delen van de routes van de Waalse klassiekers zelf te fietsen. Als je de steile hellingen van de Cote de Wannes of de Redoute beklimt kun je niet anders dan nog meer bewondering krijgen voor de renners die in de pakweg 250 kilometer van Luik-Bastenaken-Luik deze puisten moeten beklimmen.
En ook in de Ardenne heb je prachtige campings om je tent, caravan of camper neer te zetten!

Kortom: Kamperen in België is een heel goed idee!

Kamperen aan de Belgische kust: Verrassend leuk!

Wie een beetje de kaart van West Europa kent weet dat de Nederlandse kustlijn, met een onderbreking van de delta van Rijn, Waal en Schelde, zich voortzet in België en Noord Frankrijk. En vooral de Belgische kust vertoont veel overeenkomst met de Nederlandse: mooie witte zandstranden en prachtige, gezellige badplaatsen. En wat het haast nog aantrekkelijker maakt dan de Nederlandse stranden is de bourgondische cultuur van de Belgen: nergens kun je lekkerder eten of een betere pint drinken dan in België. Wat is heerlijker dan aan het strand op zijn leuk terrasje een blond of donker Belgisch biertje drinken, terwijl je kinderen de tijd van hun leven hebben aan het strand?

Wie dan ook van strandvakanties houdt moet beslist eens aan de Belgische kust denken. En wil je het allemaal niet te duur laten worden: de Belgische he badplaatsen hebben uitstekende campings waar je met je gezin een heerlijke vakantie kunt doorbrengen. Je kunt er je eigen tent of caravan neerzetten maar je kunt er ook uitstekend een bungalowtent of stacaravan huren, die van alle gemakken is voorzien.
En er is een ruime keuze: van meer eenvoudige campings tot hele uitgebreide met een keur aan voorzieningen zoals zwembaden, winkels en speelgelegenheden voor de kinderen.
Overal langs de kust, van Blankenberge tot de Panne zijn goede campings te vinden.

Alleen strand of ook andere activiteiten?

De omgeving

Al naar gelang je belangstelling kun je de plaats van je camping selecteren op wat er in de omgeving te doen is. Van campings in Blankenberge, Jabbeke of Bredene bij Oostende, is het maar een kilometer of twintig naar Brugge. Een werkelijk schitterend oud stadje met een rijke historie, prachtige gebouwen en pleinen en de mooiste doorkijkjes die je je kunt voorstellen. Wandel over het begijnhof en waan je terug in de 16e eeuw!
Voor degenen die iets verder willen reizen zijn ook Gent en Antwerpen goed bereikbaar.
Wat verder naar het zuidwesten kom je in het gebied waar in de eerste wereldoorlog hard gevochten is. Bij Ieper kun je daar nog steeds veel van terugvinden. Deze oorlog, die aan Nederland voorbijgegaan is, omdat wij neutraal wisten te blijven, is in België van grote invloed geweest, bijvoorbeeld op de verhoudingen tussen Vlamingen en Walen.

Ook interessant, maar wel wat verder weg, zijn de Vlaamse Ardennen. Dit prachtige heuvelland is een bezoekje meer dan waard. Het is de regio van het Vlaamse wielrennen: de route van de ronde van Vlaanderen slingert zich door dit gebied. Steile, maar korte klimmetjes en hier en daar nog oude kasseienwegen geeft aan dit landschap een rustieke, historische sfeer.

Dicht bij het strand

Maar ook als je daar allemaal geen zin in hebt en je niet te ver van het strand wil wagen is er genoeg vertier. De gezellige badplaatsen hebben allemaal hun voorzieningen, zoals Knokke met zijn vermaarde casino, Nieuwpoort met zijn herinneren aan de beroemde slag en ga zo maar door. En altijd is er wel ergens langs de kust een tentoonstelling van beeldhouwwerken van zand en zijn er andere culturele activiteiten.

Zoals je ziet is kamperen aan de Belgische kust een goed idee voor je vakantie!

Kamperen: Veel keuze!

Kamperen kun je op alle mogelijke manieren doen. Was het vroeger zo dat kamperen betekende dat je met een tent op de camping ging staan, tegenwoordig zijn de mogelijkheden zeer uitgebreid.

Wat voor onderdak wil je?

Je kunt natuurlijk nog steeds met een trekkerstentje op je fiets of scooter geladen van camping naar camping trekken. En je kunt ook op een heel eenvoudige camping, midden in de natuur, tot rust komen.
Hou je van wat meer comfort dan kun je met een grotere tent terecht op campings met meer voorzieningen, niet alleen het sanitair maar ook met winkels en mogelijkheden jezelf en je kinderen te vermaken.
Wil je nog luxer dan kun je een bungalowtent huren op een camping van je keuze. Zowel in Nederland als in het buitenland heb je daarvoor uitgebreide mogelijkheden. En ook de mate van luxe kun je kiezen; tot tv, koelkast en wasmachine aan toe.
Wil je het nog comfortabeler dan koop je of huur je een caravan. Je hebt dan eigenlijk je eigen huis altijd bij je, waar je ook heen gaat.
Persoonlijk kies ik voor een camper. je stapt in je huisje, draait de sleutel om en weg ben je. Je hebt altijd alles direct onder handbereik, hebt geen gedoe met achteruitrijden; want als je met een caravan rijdt moet je dat wel kunnen! De voorzieningen voor campers worden steeds talrijker en daarom ben je zo vrij als een vogeltje in de lucht. Op veel plaatsen zijn eenvoudige voorzieningen ingericht waar je vers water kunt krijgen en je afval kwijt kunt. En omdat je alles bij je hebt, heb je ook niet meer nodig!
Of je nou van steden houdt of van meer van de natuur, je kunt met je “mobile home” overal komen.

heerlijk kamperen

Op wat voor camping wil je staan?

Niet alleen is er veel keus in het soort onderdak dat je wilt, ook campings zijn er in alle soorten en maten.
Een heel eenvoudige camping is de natuurcamping. Deze zijn ingericht voor mensen, die van de natuur en van rust houden en die ook niet allerlei voorzieningen willen om zich te vermaken: dat verstoort alleen maar de rust. Water en eenvoudige sanitaire voorzieningen zijn voldoende, voor de rest zorgen ze zelf.
Wil je iets meer, omdat je wel van gezelligheid houdt, maar het toch ook rustig wilt houden, dan is een minicamping of een boerencamping misschien iets voor jou. Deze campings, gewoon bij een boerderij, met niet veel voorzieningen en niet te groot, hebben het voordeel dat er iets meer levendigheid is: De boerderij heeft zijn eigen charme en ook de andere gasten zijn vaak wat meer gericht op menselijk contact.
En verder heb je de grote tot zeer grote campings met een keur aan voorzieningen: winkels, restaurants, zwembaden en uitgebreide speelvoorzieningen voor de kinderen.

Maar wat ook je voorkeuren zijn, kamperen betekent altijd veel vrijheid en veel gezelligheid omdat je altijd andere kampeerders ontmoet. En voor kinderen blijft het een ideale manier van vakantie: ze vinden snel andere kinderen om me te spelen en kunnen gewoon hun gang gaan. En iedereen weet: als de kinderen een leuke vakantie hebben, heb jij die ook….