Kamperen in België: dichtbij en daarom goedkoop

Stel, je wilt op vakantie, maar je hebt niet zoveel vakantiedagen meer en ook niet zo veel geld. Waar heen te gaan?
Een goed idee is dan kamperen in België.
Ik kan me voorstellen dat je je wenkbrauwen optrekt: wat is er nu in België te beleven?

laten we in ieder geval het volgende vaststellen:

–          België is niet ver weg, je bent er zo;

–          Je hoeft dus geen dure reizen te maken

–          Kamperen is leuk en goedkoop

–          België heeft uitstekende kampeervoorzieningen

Alleen al deze opsomming geeft aan dat België als vakantiebestemming best te overwegen is en dat kamperen er leuk is!

Maar België heeft ook verder veel meer te bieden dan je denkt. De kust is prachtig: je hebt er mooie badplaatsen, heerlijke stranden en veel voorzieningen om je te vermaken.
Een werkelijke must zijn de schitterende steden met hun prachtige gebouwen, pleinen en straten. De bloeitijd van de Belgische steden lag eerder die van de Nederlandse, dus ook de gebouwen in de binnensteden zijn in veel gevallen ouder. ga kijken in Gent, Antwerpen en vooral Brugge. De laatste heeft ook nog als voordeel dat als je aan de kust kampeert je er zo bent; het ligt maar 15 kilometer van de badplaats Knokke verwijderd! Loop door de oude binnenstad met de oude gotische huizen, de sfeervolle pleinen en prachtige doorkijkjes. Wandel over het rustieke begijnhof en langs de eeuwenoude grachten.
Maar ook het Vlaamse land achter de zee is een bezoek waard. Als je daar in de zomer bent en ergens op een rustige camping kampeert dan begrijp je Jacques Brels ode aan het vlakke land: Ook jij ziet het dampende veld beven in het juli-zonlicht en ook jij hoort hoe de zuidenwind schatert door het graan!

kamperen op het vlakke land

Wat verder richting de Franse grens zijn in dat Vlaamse land nog altijd de littekens van de eerste wereldoorlog te zien, ook al is die nu al honderd jaar geleden. Ben je geïnteresseerd in geschiedenis dan is een bezoek aan Ieper en omgeving zeker de moeite waard.

Maar misschien het mooiste deel van België zijn wel de Ardennen. Ook al zijn ze niet zo hoog als de Alpen, toch heb je vlakbij Nederland een echt gebergte met steile hellingen, ravijnen, snel stromende beekjes en riviertjes en verstilde bergdorpjes. Natuurliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen in de bossen maar ook in de moerassen van de hoge venen, op zijn Waals: les Hautes Fagnes.
Maar ook voor een sportieve kampeervakantie zijn de Ardennen heel geschikt. Je kunt er prachtig wandelen en ook inspannender sporten doen als wild-water kanoën. En als je van wielrennen houdt is er niets mooiers dan om delen van de routes van de Waalse klassiekers zelf te fietsen. Als je de steile hellingen van de Cote de Wannes of de Redoute beklimt kun je niet anders dan nog meer bewondering krijgen voor de renners die in de pakweg 250 kilometer van Luik-Bastenaken-Luik deze puisten moeten beklimmen.
En ook in de Ardenne heb je prachtige campings om je tent, caravan of camper neer te zetten!

Kortom: Kamperen in België is een heel goed idee!