Kamperen in de Belgische Ardennen: de bergen vlak bij huis

Direct ten zuiden van Nederland, onder Limburg, liggen de Ardennen. In feite is het Zuid-Limburgse heuvelland al het begin van dit gebergte. Maar als je eenmaal Maastricht en de grensovergang voorbij bent, wordt het gebergte hoger en meer bebost en verandert het karakter van het landschap: waar Zuid-Limburg lieflijk is, wordt het hier wat ruiger en wat minder bevolkt (als je Luik voorbij bent tenminste!)
Je bent ook meteen echt in het buitenland: zodra je de grens passeert is de voertaal Waals en is er geen enkel opschrift meer in het Nederlands te vinden.
Een prachtige vakantiebestemming dus: een paar uur rijden vanaf het midden van Nederland en toch voel je je heel ver weg als je er eenmaal bent.

Kamperen: de beste manier om de Ardennen te beleven.

En als je dan gaat dan is kamperen echt een aanrader. Er is een ruime keus aan campings, zowel bij de stadjes als in de natuur, je kunt er aan een ruisend riviertje staan, weg van alle drukte, of bovenop een berg met een weids uitzicht over de heuvels en dalen van Wallonië.
Er zijn er die heel eenvoudig zijn, maar ook zijn er grotere, die van alle gemakken voorzien zijn. En overal kun je stacaravans huren, voor het geval je niet zelf met een tent aan de gang wilt.

Een camping in de Ardennen: uitvalsbasis voor een actieve vakantie.

Hoewel de natuur er prachtig is, komen veel mensen ook naar de Ardennen voor een actieve, sportieve vakantie. Veel campings spelen daarop in door zelf deze activiteiten aan te bieden: je kunt op de camping in een kano stappen en een wild stromende riviertje, bijvoorbeeld de Semois, afvaren, of je gaat mee met een door de camping zelf georganiseerde mountainbike tocht. Op de campings die aan het water liggen is er meestal ook gelegenheid om te vissen.
Maar ook wandelen en fietsen kun je er natuurlijk volop, alhoewel je voor dat laatste wel een fiets met meer versnellingen kunt gebruiken, omdat de bergwegen steil kunnen zijn. Niet voor niets gaan de beroemde Waalse klassiekers, zware wielerwedstrijden zoals Luik-Bastenaken-Luik, door dit gebied!

Andere mogelijkheden.

Ook de liefhebbers van cultuur komen in de Ardennen aan hun trekken. Waar je ook op een camping staat, er is altijd wel een oud kasteel, een klooster of een andere bezienswaardigheid in de buurt. De campings zijn zich daarvan bewust en geven daar ook veel informatie over. Voorbeelden zijn het klooster van Orval en het fort van Bouillon, beide prachtige voorbeelden van de rijke historie van dit gebied.

En natuurlijk is ook de cultuur van de Belgische bieren een must om te ervaren. In een aantal van de kloosters in het gebied wordt het trappistenbier gebrouwen. En er zijn zowaar musea die alleen aan bier zijn gewijd, zoals het maison de Leffe in Dinant en het musée européen de la bière in Stenay!

Tenslotte heeft de Ardennen een uitgebreide Wellness-cultuur. Denk aan de kuuroorden van Spa! In dit gezellige stadje kun je daar uitstekend voor terecht.
Kortom: probeer het eens: kamperen in de Ardennen!