Kamperen: Voor iedereen leuk!

Je kunt op veel verschillende manieren vakantie vieren. De mogelijkheden zijn eindeloos: met een volledig verzorgde reis naar een ver land gaan tot op je fiets met een klein tentje langs eenvoudige campings trekken.

Voor het laatste moet je meer zelf doen en het is minder comfortabel, maar je bent wel volledig vrij om je vakantie zo in te richten als jezelf wilt en je bent ook een stuk goedkoper uit, natuurlijk. Daarom wat meer over kamperen.

Een stukje geschiedenis…

Wist je dat de eerste kampeerders rijke Engelsen waren die op de fiets langs hotels trokken? De hotels hadden tenten in voorraad die je dan kon huren. Zo ging dat in Engeland aan het eind van de 19e eeuw! Het is nu niet meer voor te stellen omdat kamperen echt voor iedereen toegankelijk is geworden. Vanuit Engeland veroverde het kamperen de wereld, maar het duurde wel tot de jaren dertig van de vorige eeuw voor het ook populair werd bij de gewone man. En pas na de tweede wereldoorlog nam het kamperen door de gestegen welvaart en de grotere mogelijkheden om met eigen vervoer te reizen een grote vlucht.

Duizend mogelijkheden…

Sinds die tijd is er een grote diversiteit aan mogelijkheden om te kamperen ontstaan. Je kan nog steeds met een klein tentje op de fiets van camping naar camping rijden, maar je kunt ook een grote, kant en klare bungalowtent huren die van alles is voorzien, tot aan koelkast, televisie en Wi-Fi aan toe. En dat op een camping met alle voorzieningen die je maar kunt wensen: zwembaden, speeltuinen, winkels en disco’s om maar wat te noemen.
En je kunt natuurlijk ook een caravan of camper kopen of huren. Dat geeft je ook de vrijheid om overal heen te gaan waar je zelf wilt, maar je hebt wel altijd een heel comfortabel huis bij je.

fantastische kampeer vakanties in belgie en nederland

Romantiek…

Toch blijft kamperen altijd iets romantisch hebben. Het is natuurlijk ontstaan vanuit de wens om het gecompliceerde, drukke leven van de stad te ontvluchten en in de natuur tot rust te komen. De eenvoudige omstandigheden waarin je je moet zien te redden geven het gevoel dat je dichter bij de oorspronkelijke leefwijze van de mens bent. Om die reden blijft er ook altijd een markt voor kleine natuurcampings met heel weinig voorzieningen en primitieve omstandigheden. En als je echt basic wilt, dan kun je ook nog gaan wildkamperen. Gewoon ergens een plek uitkiezen in een bos of waar dan ook en daar je tentje opzetten. In de meeste Europese landen mag dat niet, behalve op een paar aangewezen plaatsen, maar als je naar Groot-Brittannië of Ierland gaat dan wordt het wel geaccepteerd en in Schotland en Zweden is het zelfs officieel toegestaan. In Nederland en België kun je op een paar plekken “paalkamperen”. Het zijn kleine terreinen voor drie of vier tenten en er is alleen een waterpomp, de “paal”.

Vermaak…

Heel veel mensen houden toch van iets meer comfort en willen zich ook kunnen vermaken. Gelukkig kan dat ook overal. De grote campings met alle voorzieningen zijn in alle recreatiegebieden te vinden, dus je kan te kust en te keur gaan!